Het is doorgaans belangrijk om een rationele inschatting te maken van de situatie waarin je bedrijf zich bevindt. Aangezien je als eigenaar vaak een sterke emotionele band hebt met je onderneming, kan het soms lastig zijn om een reële inschatting te maken van de financiële situatie hiervan. Om de mogelijk negatieve gevolgen hiervan te voorkomen, kan het verstandig zijn om een bedrijfsadviseur in te schakelen die de situatie met een nuchtere blik kan analyseren. Er zijn verschillende situaties waarin het raadzaam is om bedrijfsadvies te vragen. In dit artikel bespreken we een aantal voorbeelden hiervan.
1. Meer winst genereren
Door een bedrijfsadviseur met een frisse blik naar de financiële cijfers en de bedrijfsactiviteiten te laten kijken, kan deze als extern persoon vaak duidelijk zien welke wijzigingen het bedrijf moet doorvoeren om tot een hogere winst te komen. Dit kan enerzijds betrekking hebben op het genereren van inkomsten, en anderzijds door het verlagen van de bedrijfskosten door bijvoorbeeld een efficiëntere werkwijze.
2. Schulden saneren
Mocht het bedrijf in zwaar weer verkeren en dusdanig veel schulden hebben dat deze moeilijk te overzien zijn, dan is het aan te bevelen om hierbij advies te vragen van een specialist op dit gebied.
Deze zal de schulden overzichtelijk op een rijtje zetten, om vervolgens te helpen met de vervolgstappen om de schulden af te kunnen lossen. Deze vervolgstappen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: kosten reducerende maatregelen, herfinancieringen, een incasso embargo naar de crediteuren van het bedrijf of het aanvragen van uitstel van betaling.
3. Faillissement (afwenden)
Wanneer de situatie nog penibeler is en als er misschien zelfs een faillissement in de lucht hangt, kan een bedrijfsadviseur met een nuchtere blik de situatie op waarde inschatten. Vervolgens kan deze specialist de beste optie voor het bedrijf kiezen. Valt het faillissement nog af te wenden, is het bedrijf nog levensvatbaar en kan het bedrijf ooit nog een serieuze rol van betekenis spelen? Of is een doorstart de juiste oplossing? Voor al de vragen rondom faillissement is het aan te bevelen om een bedrijfsadviseur om onafhankelijk advies te vragen.
4. Doorstart
Als een doorstart een realistische mogelijkheid is, heeft dit doorgaans nogal wat voeten in de aarde. Wat zijn bijvoorbeeld de bedrijfsactiviteiten die behouden moeten blijven en welke zijn onderhevig aan verandering? En welke schulden kunnen beter wel ingelost worden om met het nieuwe bedrijf weer een beroep te kunnen doen op de schuldeiser, ondanks dat deze schulden in het oude bedrijf achter kunnen blijven? In het geval van een doorstart is het belangrijk een helder antwoord te vinden op deze vragen, zodat de nieuwe onderneming rendabel wordt en niet vervalt in dezelfde fouten als het oude bedrijf.
Er zijn dus diverse situaties waarin het verstandig is om externe hulp in te schakelen van een bedrijfsadviseur. Heeft u interesse in bedrijfsadvies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.