Faillissement is heel vervelend, maar zeker niet het einde van de wereld. Wanneer uw onderneming nog genoeg potentie heeft kunt u een doorstart maken. Bij een doorstart worden de slechte onderdelen van het bedrijf achtergelaten en wordt er gecontinueerd met de gezonde onderdelen. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste zaken die u moet weten over een doorstart.
Voordelen van een doorstart
Het grote voordeel van een doorstart is natuurlijk dat in veel gevallen de bedrijfsactiviteiten in een afgeslankte vorm kunnen worden voortgezet na een faillissement. Verder brengt een doorstart de volgende voordelen met zich mee:
- De schulden blijven achter in de oude onderneming.
- Er kan vanaf de eerste dag opnieuw winst worden gemaakt.
- Bij leveranciers kunt u betere prijzen en condities bepalen.
- De huisvestingskosten kunnen omlaag.
- Dure leaseauto’s kunnen worden vervangen door kleinere en goedkopere auto’s.
- Er kan veel worden bespaard op accountants- en advieskosten.
- Van de curator kunt u (meestal) voordelig de inventaris, machines en voorraden kopen.
- Er gaat een frisse wind door uw bedrijf waardoor u weer met plezier en nieuwe energie aan de slag kan.
Voorwaarden voor het maken van een doorstart
Een doorstart maken heeft dus veel voordelen voor een onderneming, maar niet alle ondernemingen kunnen zo maar een doorstart maken. Om in eerste instantie een goede doorstart te kunnen maken moet de onderneming natuurlijk wel failliet zijn. Er is sprake van een faillissement wanneer er beslag wordt gelegd op het vermogen van een onderneming omdat het niet in staat is om de schuldeisers te kunnen betalen. Ten tweede is het voor een doorstart vereist dat de onderneming wel écht gezonde onderdelen bevat. Is de onderneming niet gezond genoeg, dan kan het zijn dat de onderneming wederom in de problemen komt en opnieuw failliet gaat. Dit risico kan beter vermeden worden.
Daarnaast is het bij een doorstart belangrijk dat de crediteuren op de hoogte worden gesteld van uw nieuwe bestaan. Vaak komt het toch voor dat bepaalde crediteuren mee overgenomen moeten worden. Een belangrijke leverancier kunt u immers moeilijk achterlaten met een berg schuld. Ook dient u ervoor te zorgen dat uw klanten niet allemaal afhaken wanneer u een doorstart gaat maken.
Ten slotte krijgt u bij een doorstart te maken met een curator. Een curator is iemand die door de rechter is aangewezen om het beheer te voeren over de bezittingen van een natuurlijke persoon of van een rechtspersoon. Zij zijn in een machtspositie waarin u een curator liever te vriend houdt dan vijanden met hem maakt. Een doorstart is een proces dat u zorgvuldig moet aangaan met de curator. De juristen van MKBcrisisadvies.nl kunnen voor u een overlevingsplan maken en onderhandelen met de curator om een doorstart soepel en zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.
Meer informatie?
Wilt u graag meer weten over het maken van een doorstart? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.