Technisch faillissement: hoe werkt het en wat zijn de risico’s?

Deel deze post

Een technisch faillissement gaat wat anders in zijn werk dan een ‘normaal’ faillissement. In dit artikel lees je er alles over. We leggen uit hoe een technisch faillissement werkt, welke risico’s eraan verbonden zijn en waarom deze constructie omstreden is. Bovendien lees je welke volgende stap je kunt nemen wanneer je het gevoel hebt dat je op een faillissement afstormt. 

Wat is technisch faillissement?

Met een technisch faillissement, ook wel sterfhuisconstructie genoemd, wordt bedoeld dat een bedrijf bewust een faillissement uitlokt om daarmee de handen vrij te krijgen voor een doorstart. 

Bij een dergelijke constructie worden alle nog waardevolle delen van het bedrijf verkocht of overgedragen aan een nieuw opgericht bedrijf. De verlieslijdende delen van het bedrijf en de schulden blijven achter in de oude onderneming. Op deze manier kan het nieuwe bedrijf een doorstart maken met de waardevolle activa, terwijl de schuldeisers en schulden in het oude bedrijf achterblijven. 

Het nieuwe bedrijf dat alle activa overneemt, wordt bij een technisch faillissement vaak opgericht door de bestuurders of aandeelhouders van het oude bedrijf. Zij kunnen zo een doorstart maken, zonder de schulden en verplichtingen van het oude bedrijf. 

Hoe werkt een technisch faillissement?

Een technisch faillissement of sterfhuisconstructie is een manier om een organisatie te herstructureren. Het proces bestaat uit drie stappen. 

Stap 1. Het oprichten van een nieuwe onderneming

Bij een technisch faillissement, wordt er voordat het oorspronkelijke bedrijf failliet gaat een nieuwe onderneming opgericht. Deze nieuwe onderneming wordt de eigenaar van de winstgevende delen van het bedrijf. 

Stap 2. Het overdragen van activa aan de nieuwe onderneming

Nadat de nieuwe onderneming is opgericht, worden de middelen van het oude bedrijf overgedragen naar het nieuwe bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de gebouwen, machines of andere eigendommen. Door de activa over te dragen, worden deze beschermd tegen aansprakelijkheid in de toekomst. 

Stap 3. Het uitdoven van het oorspronkelijke bedrijf

Ten slotte wordt het oorspronkelijke bedrijf uitgedoofd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de activiteiten stop te zetten of de werknemers aan andere organisaties over te dragen. Na het uitdoven van het oorspronkelijke bedrijf, blijft het nieuwe bedrijf als enige eigenaar van de activa over. 

Omstreden

Zo’n technisch faillissement of sterfhuisconstructie klinkt als een ideale situatie. Tenminste, voor de bestuurders die verder kunnen met een nieuw, winstgevend bedrijf zonder schulden. Voor de schuldeisers is het een ander verhaal, want zij kunnen fluiten naar hun geld. 

Het is niet voor niets dat een technisch faillissement een nogal omstreden begrip is. Dit soort faillissementen worden vaak gebruikt om schuldeisers te ontwijken en belastingen te vermijden. Bovendien kan een technisch faillissement nadelige gevolgen hebben voor werknemers en andere belanghebbenden van het oude bedrijf. 

Daarom is een technisch faillissement niet zonder risico. Wanneer blijkt dat een faillissement bewust is uitgelokt om een doorstart te kunnen maken, kan het bestuur hier persoonlijk aansprakelijk voor gesteld worden. 

Hulp nodig?

Loop je tegen een faillissement aan of wil je een doorstart maken? MKB Vooruit helpt je verder. Neem contact op via 070 5680451 en om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek zoomen we in op jouw huidige situatie en maken we samen een helder plan voor de toekomst.

Meer nieuws