Doorstarten na faillissement – MKB, BV of eenmanszaak
Een faillissement hoeft niet meteen het einde van je bedrijf te betekenen. In sommige gevallen leidt een faillissement tot iets heel moois: een nieuw bedrijf zonder overtollige ballast van het oude bedrijf. In veel gevallen is het mogelijk om een doorstart te maken. Door te doorstarten na een faillissement kunt je de bedrijfsactiviteiten ongewijzigd (maar wel in een afgeslankte vorm) alsnog voortzetten.
Doorstarten na een faillissement brengt de volgende voordelen met zich mee:
- De schulden blijven achter in de oude onderneming
- Je kunt vanaf de eerste dag winst maken
- Je kunt betere prijzen en condities bedingen bij leveranciers
- De huisvestingskosten kunnen omlaag
- Dure leaseauto’s worden vervangen door goedkopere exemplaren
- Kosten voor accountants en advies worden doorgaans lager
- Je kunt de volledige inventaris, machines en voorraden terugkopen van de curator
- Er waait een frisse wind door het bedrijf en je gaat weer met plezier naar het werk
Heeft u een gesprek nodig over administratie en advies?
Doorstarten na een faillissement, wat houdt dat in?
Bij MKBvooruit gaan we in eerste instantie voor het voortzetten van je bedrijf. In sommige gevallen is dit niet mogelijk en gaat het bedrijf alsnog failliet. Met een doorstart kunt je het bedrijf toch voortzetten.
Houd er rekening mee dat crediteuren van je oude onderneming ook weten van het nieuwe bestaan van je bedrijf. De schulden van crediteuren blijven achter in de oude onderneming.
In sommige gevallen moet je bepaalde crediteuren toch meenemen naar het nieuwe bedrijf. Je kunt een belangrijke leverancier moeilijk laten zitten met een berg schuld. Daarom betrekken we dit soort onvervangbare leveranciers al in een vroeg stadium bij het stappenplan dat we opmaken voor de doorstart.
Samenwerken met een curator bij het maken van een doorstart
Bij het doorstarten na een faillissement, krijg je altijd te maken met een curator. We moeten deze curator juist en eerlijk informeren over het ontstaan van het faillissement en de bedoelingen die we hebben voor de doorstart. Alleen zo krijgen we de curator aan onze kant en is het mogelijk om een doorstart te maken.
Dit kun je van een curator verwachten…
- Over curatoren doen de meest wilde verhalen de ronde en die verhalen blijken meestal ook nog te kloppen.
- Curatoren zeggen op te komen voor de belangen van de crediteuren. Dat is volstrekt juist. Ze vergeten er echter bij te zeggen dat zij zelf de belangrijkste crediteur zijn geworden.
- Denk niet dat je slimmer bent dan de curator. Die denkt namelijk dat hij slimmer is dan jij en dat is ook zo.
- Zaken verborgen houden voor de curator is niet handig. Vroeger kon de curator geen balans lezen, tegenwoordig nog steeds niet, maar hij doet wel onmiddellijk een beroep op een bevriende accountant.
- In de communicatie met de curator moet je hem de indruk geven dat hij heel belangrijk is, ook al heb je zelf een totaal andere mening.
Samen met jou bereiden we de doorstart zorgvuldig voor. Dit alles leggen we vast in een overlevingsplan en bespreken we open en eerlijk met de curator.
De curator begrijpt als geen ander dat een bedrijf in moeilijkheden kan komen. Hij wordt er de hele dag door mee geconfronteerd. Wij onderhandelen graag voor je met de curator, zodat we de doorstart zo soepel en geruisloos kunnen laten verlopen.