Faillissement aanvragen, hoe werkt dat?

Het aanvragen van een faillissement is nooit een leuk moment. Maar in sommige gevallen is het wel de meest verstandige oplossing. Door op tijd een faillissement aan te vragen, kun je verdere schade en schulden voorkomen.

Wanneer dient u een faillissement aanvraag in?

Als uw bedrijf in zwaar weer verkeert en u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen én er ook geen vooruitzicht op verbetering is, kunt u bij de rechtbank een eigen faillissement aanvragen.

Er zijn een aantal regels waaraan u moet voldoen voordat u een faillissement aanvraag kunt doen. Om een faillissement aan te vragen, bent u verplicht aan de volgende criteria te voldoen:

MKB vooruit

Hoe werkt het als je een faillissement gaat aanvragen?

Er zijn meerdere partijen die een faillissement kunnen aanvragen. Je kunt zelf een aanvraag doen voor je eigen faillissement, maar ook de Belastingdienst of andere schuldeisers kunnen een aanvraag doen om een bedrijf failliet te laten verklaren. 

Wanneer je zelf een faillissement wilt aanvragen, gaat dat volgens een standaardprocedure. Deze procedure start bij de rechtbank. Wanneer je voldoet aan alle regels om een faillissement te kunnen aanvragen, kun je het formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’ invullen. Ook zul je een aantal stukken bij dit formulier moeten toevoegen. Wanneer je alles compleet hebt, breng je de stukken persoonlijk in tweevoud naar de rechtbank waar je statutaire zetel is gevestigd. Lees hier meer over een naderend faillissement.

Nadat je de faillissement aanvraag hebt ingediend, vindt er een zitting plaats. Deze zitting is niet openaar. Tijdens de zitting controleert de rechter of je aan de voorwaarden voldoet om failliet verklaard te worden. Vervolgens spreekt de rechter een vonnis uit.

Als de rechter uw faillissement aanvraag toewijst, is je bedrijf of ben je zelf per direct failliet. De rechter benoemt vervolgens een curator die het beheer over je bezittingen voert. 

Turboliquidatie

Kies voor gemak bij het aanvragen van uw faillissement

Zit je in een lastige positie en dreigen schuldeisers je failliet te laten verklaren? Of overweeg je om zelf een faillissement aanvraag in te dienen? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. MKBvooruit biedt deze hulp. We kunnen helpen bij het aanvragen en zo goed mogelijk afhandelen van een faillissement. En is er een manier om het faillissement te voorkomen? Of om een doorstart te maken? Dan helpen we je ook daarbij.

Plan dan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.

Plan een adviesgesprek in via 070 5680451

Veelgestelde vragen over faillissement aanvragen

Kun je je eigen faillissement aanvragen?
Wanneer je je rekeningen niet meer kunt betalen, kun je je eigen faillissement aanvragen. Dit kan wanneer je twee of meer schulden hebt bij verschillende schuldeisers. Het aanvragen van een faillissement doe je bij de rechtbank. Wanneer de rechter je failliet verklaart, mag je niet meer zelf beslissen over je geld en bezittingen. De rechter benoemt een curator die probeert je schulden af te lossen met je inkomsten en de verkoop van je bezittingen.

Kan een schuldeiser een faillissement aanvragen?
Een schuldeiser kan een faillissement aanvragen bij de rechtbank als een bedrijf twee of meer schulden heeft, twee of meer schuldeisers heeft, gestopt is met betalen. Naast schuldeisers kunnen ook het Openbaar Ministerie, de rechtbank en aandeelhouders een faillissement aanvragen.

Wat zijn de kosten van een faillissement aanvragen?
Als je je eigen faillissement aanvraagt, betaal je geen griffiekosten. Mogelijk heb je wel andere kosten, zoals de kosten voor een advocaat als je deze inschakelt. Wanneer je als schuldeiser een faillissement aanvraagt, betaal je daar wel kosten over.