Een op de tien ondernemers staat op de rand van de afgrond, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Rekeningen kunnen niet betaald worden en de problematische schulden lopen almaar op. Dit zorgt naast geldproblemen ook voor de nodige psychische problemen. Volgens de KVK kampt één op de zeven ondernemers met emotionele problemen.
De laatste tijd stapelt crisis na crisis zich op. Wat begon met de coronacrisis, waardoor veel bedrijven gedurende het grootste deel van de afgelopen twee jaar hun deuren moesten sluiten, liep over in een energiecrisis en stijgende prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door deze overdaad aan problemen verwacht de KVK dit jaar een golf van 200.000 tot 220.000 faillissementen.
Coronasteunpakketten hielpen de afgelopen twee jaar menig bedrijf overeind. Ook de bedrijven die al vóór de coronacrisis niet levensvatbaar waren, bleven dankzij de steunpakketten bestaan. Waar verwacht werd dat corona voor meer faillissementen zou zorgen, nam het aantal faillissementen juist af. Het aantal horecaondernemingen nam zelfs toe.
Al lange tijd voorspelden economen een inhaaleffect zodra de financiële steun stopt. Het ziet ernaar uit dat dit inhaaleffect er nu aan komt.
Horeca, cultuur en evenementen worden het hardst geraakt
Met name de horeca, cultuur en evenementensector lopen de komende maanden waarschijnlijk tegen enorme problemen aan. Tijdens de coronaperiode bouwden zij enorme schulden op, zonder dat er de kans was om omzet te maken. Nu de stijgende energieprijzen en inkoopprijzen de vaste lasten ook nog eens opdrijven, voelt het voor veel ondernemers vrijwel onmogelijk om het hoofd boven water te houden.
De overmaat aan faillissementen in de horeca, cultuur en evenementensector zal voor de nationale economische groeicijfers geen al te grote gevolgen hebben. Op persoonlijk vlak zijn deze gevolgen echter enorm. Zo blijkt dat 27% van de ondernemers in deze sector het gevoel heeft er helemaal alleen voor te staan.
Wat doe je als je tegen een faillissement aanloopt?
Volgens de KVK balanceert één op de 10 ondernemers op dit moment op het randje van een faillissement. Wanneer je in deze situatie verkeert, kan dat een enorm eenzaam en hulpeloos gevoel opleveren. De problemen lijken zich op te stapelen, zonder dat je weet hoe je er verandering in kunt brengen.
Herkenbaar? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. MKB Vooruit is er voor ondernemers in zwaar weer. Wij luisteren naar je verhaal en adviseren je over de volgende stappen die je kunt nemen. Soms kunnen we helpen om schulden te saneren en een faillissement af te wenden. En waar een faillissement niet meer te voorkomen valt, helpen we om de zaken goed te regelen en eventueel een doorstart te maken.
Wat jouw situatie ook is, MKB Vooruit helpt je verder. Benieuwd hoe we je kunnen helpen? Neem dan contact op via 070 5680451 en plan een vrijblijvend adviesgesprek.