Het woord faillissement wordt door ondernemers doorgaans erg negatief geïnterpreteerd. Toch kan een faillissement voor een onderneming in sommige gevallen juist positieve gevolgen hebben. Zo kan een doorstart ervoor zorgen dat je de hoge kosten en schulden achter kunt laten in het oude bedrijf en direct weer winst kunt maken met de nieuwe onderneming. Uiteraard is dit alleen het geval wanneer het een succesvolle doorstart betreft. Daarom geven we hier enkele tips om na een faillissement met een nieuw bedrijf een frisse en bovenal goede start te maken.
Specialist
Door de complexiteit rondom een faillissement is het verstandig om een expert of specialist op het gebied van faillissementen in te schakelen. Met hem of haar kan je het faillissement afhandelen en de mogelijkheden voor een doorstart bekijken. Wanneer jullie gezamenlijk realistische kansen zien op een succesvolle doorstart, kan je een nieuw ondernemingsplan opstellen.
Van faillissement naar doorstart
Wanneer je het besluit hebt genomen om een doorstart te maken, heeft dit invloed op de afhandeling van het faillissement van de oude onderneming. Denk hierbij aan het voldoen van de schulden aan leveranciers die je in de toekomst weer nodig kan hebben. De schulden van het failliete bedrijf vervallen wanneer een bedrijf rechtspersoonlijkheid bezit. Wanneer een leverancier echter ziet dat je onder een andere naam een nieuwe start probeert te maken en je wil een beroep op hem doen, zal deze logischerwijs niet zomaar met je in zee gaan. Hierdoor kan het in zo’n geval verstandig zijn om toch de schuld van het failliete bedrijf in te lossen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het opstellen van een nieuw ondernemingsplan.
Nieuw ondernemingsplan
Bij een doorstart denk je al gauw aan een heel nieuw begin en een frisse start. Toch is het van groot belang om realistisch terug te kijken naar de bedrijfsprocessen die goed verliepen, maar ook naar de redenen waardoor het faillissement tot stand kwam. Zet de sterke en de zwakke punten van de oude onderneming overzichtelijk op een rijtje. Zorg dat de sterke punten in het nieuwe bedrijf wederom naar voren zullen komen en dat je bij de nieuwe bedrijfsvoering niet vervalt in de oude fouten.
Door de financiële verwikkelingen rondom een faillissement is het verstandig om een expert op het gebied van faillissementen en doorstarts in te schakelen. Deze kan als extern specialist op een rationele manier de juiste adviezen geven, waardoor jij weer door het leven kunt gaan als succesvol ondernemer.