De lockdowns legden de laatste jaren menig bedrijf stil. Ondernemers mochten de deuren niet openen, terwijl de kosten wél gewoon doorliepen. Toch blijkt dat het aantal faillissementen erg laag lag. Zowel in de horeca als in andere sectoren gingen in 2021 historisch weinig bedrijven failliet.
Amper horeca faillissementen in Breda
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat de coronacrisis de afgelopen jaren tot slechts drie faillissementen in de Bredase horeca heeft geleid. Het gaat om twee faillissementen in 2020 en één geval in 2021.
Naast deze drie faillissementen stopten in de jaren 2020 en 2021 in totaal 148 horeca ondernemers met hun zaak. Dit kan mede veroorzaakt zijn door de coronacrisis, maar dit kan ook een keuze zijn geweest vanwege de leeftijd of omdat mensen besloten voor een nieuwe uitdaging te gaan.
Tegenover de 148 ondernemers die met hun horecazaak stopten, staan 250 nieuwe Bredase horeca ondernemers die zich in de jaren 2020 en 2021 inschreven. Hiermee steeg het aantal horecagelegenheden in Breda van 850 in januari 2020, naar 945 in december 2021: een stijging van 11,8%.
Ook amper faillissementen binnen andere sectoren
Niet alleen in de horeca, maar ook in andere sectoren lag het aantal faillissementen historisch laag. Ondanks de coronacrisis en meerdere lockdowns zijn er deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021. Er werden in vorig jaar ‘slechts’ 1536 bedrijven failliet verklaard. In 2019 – voordat het hele coronacircus begon – gingen nog 3208 bedrijven failliet, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Hoe komt het dat zo weinig bedrijven failliet gaan?
Het lage aantal faillissementen heeft alles te maken met de overheidssteun waar veel bedrijven de laatste jaren gebruik van konden maken. Dankzij de Tegemoetkoming Vaste Lasten en Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) konden ondernemers hun verlies voor een deel beperken. Vorig jaar konden 22.500 bedrijven gebruik maken van deze regeling. Hierdoor bleven bedrijven ‘gezond’, maar komen ze nu in de problemen. Lees meer over de WHOA-regeling als reorganisatie middel.
Naast deze regelingen kregen bedrijven die nood aan hadden ook de mogelijkheid om het betalen van belastingen uit te stellen en kredietregelingen te treffen. Daarbij liepen ook de schulden die bedrijven hebben bij leveranciers sterk op.
Is er een faillissementsgolf op komst?
Hoewel het aantal faillissementen de laatste jaren relatief laag was, kampen veel (horeca) ondernemers met verkapte armoede. Door het uitstellen van belastingen en andere betalingen, hebben veel ondernemers hoge schulden opgebouwd. Dit hielp ondernemers door de coronacrisis, maar moet nog wel terugbetaald worden.
Naast de gemaakte schulden die moeten worden terugbetaald, kregen sommige ondernemers tijdens de coronacrisis ook een hogere vergoeding dan waar ze recht op hadden. Hierdoor moeten veel bedrijven een deel van de coronasteun terugbetalen.
Vorig jaar waarschuwde het Centraal Planbureau al dat de financiële steun veel niet-levensvatbare bedrijven overeind houdt. “De huidige steun bevriest delen van de economie op de situatie van begin 2020 en blokkeert daarmee de normale economische dynamiek: bedrijven die stoppen en nieuwe bedrijven die starten, mensen die ergens anders een nieuwe baan vinden”, aldus directeur Hasekamp.
De belastingdienst komt in oktober van dit jaar met een afbetalingsregeling voor de uitgestelde betalingen. Daarbij hebben veel bedrijven nog openstaande schulden bij leveranciers. De werkelijke klap komt waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2023, wanneer de overheidssteun eindigt en de opgebouwde schulden moeten worden afgelost.
Wat kun je doen om een faillissement te voorkomen?
Wanneer je door de coronacrisis een flinke deuk hebt opgelopen, is het belangrijk om ondanks alles door te zetten. Alleen zo kun je een dreigend faillissement voorkomen. Ga door met ondernemen, juist nu de versoepelingen weer meer mogelijkheden met zich meebrengen. Zo zorg je dat je bedrijf weer op gang komt en bouw je aan de gezondheid van je onderneming. Hierdoor ben je beter in staat om vorderingen die later worden geëist het hoofd te bieden.
Wees een naderend faillissement voor
Heeft de coronacrisis er zwaar ingehakt in jouw onderneming? Lig je elke nacht wakker vanwege torenhoge (corona)schulden? En wil je niets liever dan uit deze ellende komen?
MKB Vooruit neemt je zorgen graag voor je uit handen. Hoe we dat precies doen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Daarom beginnen we altijd met een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek gaan we uitgebreid in op de situatie waarin je je bevindt. We bekijken waar de kansen en mogelijkheden liggen op financieel, juridisch en bedrijfseconomisch gebied. Dit adviesgesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Verkeert jouw bedrijf in zwaar weer en wil je er alles aan doen om er weer bovenop te komen? Plan dan nu vrijblijvend een adviesgesprek door te bellen naar 070 5680451.