Als ondernemer weet je als geen ander dat de zaken niet altijd lopen zoals je had gepland. Soms stapelen de problemen zich op en lijkt een faillissement niet meer te voorkomen. Wanneer je dit meemaakt, is het verstandig om hulp in te schakelen. Met de juiste hulp kun je een faillissement mogelijk voorkomen of juist wél failliet gaan en een succesvolle doorstart maken.
Het proces van een faillissement
Een faillissement begint met een aanvraag bij de rechtbank, waar alle financiële informatie wordt beoordeeld. Nadat de faillissementsaanvraag is goedgekeurd, wordt er een curator aangesteld. Deze curator verkoopt de activa die nog aanwezig zijn in het bedrijf, om vervolgens de opbrengsten onder de schuldeisers te verdelen.
Hulp bij een faillissement: wie kan je helpen en hoe?
De curator helpt om het faillissement af te wikkelen, maar deze komt pas in beeld wanneer het faillissement al in gang is gezet. Bovendien staat de curator niet zozeer aan jouw kant, maar vooral aan de kant van je schuldeisers. Daarom is het verstandig om niet alleen afhankelijk te zijn van de curator, maar ook zelf een adviseur in de arm nemen.
Met de hulp van een adviseur kun je een plan opstellen om uit de schulden te komen en je bedrijf weer op de rails te krijgen. Op deze manier kun je een aankomend faillissement mogelijk nog afwenden.
Soms is een faillissement niet meer te voorkomen. Ook is het mogelijk dat het verstandig is om juist wél failliet te gaan en vervolgens een doorstart te maken. Een adviseur kijkt mee naar jouw situatie om samen met jou een duidelijk plan te maken voor het einde of de toekomst van je onderneming.
Hoe schakel je hulp in als je bijna failliet gaat?
Verkeert jouw bedrijf in zwaar weer en vind je het fijn als iemand met je meekijkt, zodat je de meest verstandige keuzes maakt? Of zoek je iemand die al het geregel rondom jouw financiële situatie op zich neemt, zodat jij je gewoon kan focussen op je bedrijf? Volg dan de volgende stappen:
1) Neem (telefonisch) contact op met een adviseur: zo kun jij jouw situatie voorleggen en alvast peilen wat de mogelijkheden zijn
2) Plan een adviesgesprek in: tijdens dit gesprek helpt de adviseur je om een duidelijk plan op te stellen voor het vervolg van je onderneming of het verdere verloop van het faillissement (en de eventuele doorstart).
3) Krijg de hulp die jij nodig hebt: na afloop van het adviesgesprek weet je precies wat er moet gebeuren om het faillissement te voorkomen of op de voor jou best mogelijke manier te laten lopen. Vervolgens gaat de adviseur aan de slag om alles voor je te regelen, zodat jij de zorgen rondom het dreigende faillissement los kan laten.
Het leven na een faillissement
Een faillissement hoeft niet per se het einde van je onderneming te betekenen. Met de juiste hulp en begeleiding is het mogelijk om na je technisch faillissement een doorstart te maken en door te gaan met de winstgevende delen van je onderneming. Op deze manier laat je alle rompslomp en problemen los. Zo kun je met frisse energie werken aan een succesvolle toekomst.
De curator komt pas in beeld als het faillissement al in gang is gezet. Het is verstandig om ook daarvoor al contact op te nemen met een adviseur. Op deze manier kun je het faillissement mogelijk nog afwenden of ervoor zorgen dat het faillissement zo gunstig mogelijk voor jou verloopt. Ook kan de adviseur meedenken over de mogelijkheden voor een doorstart.
Veelgestelde vragen over hulp bij een faillissement
Wie helpt bij faillissement?
Bij een faillissement kunnen verschillende professionals helpen, zoals faillissementsadvocaten, financieel adviseurs en accountants. Ze bieden advies en begeleiding gedurende het gehele proces.
Wat te doen bij een dreigend faillissement?
Bij een dreigend faillissement is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem contact op met een financieel adviseur of faillissementsadvocaat om je opties te bespreken en een plan van aanpak op te stellen.
Hoe lang duurt de afwikkeling van een faillissement?
De afwikkeling van een faillissement varieert, maar het kan een aantal maanden tot een aantal jaren duren, afhankelijk van de complexiteit van de zaak en het aantal schuldeisers.
Hoe lang duurt de doorstart na faillissement?
Een doorstart na een faillissement kan vrij snel gebeuren, vooral als er vooraf plannen worden gemaakt. Het is echter belangrijk om de doorstart goed te plannen en te organiseren om een succesvolle doorstart te garanderen.
Hulp bij een faillissement? Bel MKB Vooruit!
Dreigt jouw onderneming failliet te gaan en wil je dat iemand met je meekijkt om hier op de best mogelijke manier mee om te gaan? Plan dan vandaag nog een adviesgesprek in bij MKB Vooruit door te bellen naar 070 5680451.