Wanneer een bedrijf failliet gaat gebeuren er een hele hoop dingen. U verliest het beheer over uw zakelijke vermogen en de curator heeft vanaf dat moment de touwtjes in handen. Maar hoe zit het met uw privé vermogen? Bent u privé aansprakelijk en bent u ook direct privé failliet? Dergelijke vragen kunnen van groot belang zijn voor de vervolgstappen en beslissingen die u vervolgens neemt. Daarom behandelen wij in dit artikel in hoeverre uw privévermogen onder een faillissement valt.
Rechtsvorm van uw bedrijf
Het belangrijkste om na te gaan, wanneer we bekijken of uw privévermogen onder een (technisch) faillissement valt, is de rechtsvorm van uw bedrijf. We geven u kort een overzicht van de verschillende rechtsvormen en de aansprakelijkheid die geldt voor uw privévermogen bij een faillissement:
- Eenmanszaak: Er wordt beslag gelegd op uw gehele vermogen, dus ook op uw privévermogen. U kunt privé failliet gaan.
- Vof: Vennootschap onder firma, ook bij een vof bent u volledig aansprakelijk met uw privévermogen. Iedere vennoot is namelijk volledig aansprakelijk voor de volledige schuld.
- Commanditaire vennootschap: bij een commanditaire vennootschap maakt het uit of u een beherende vennoot bent of een stille vennoot. Stille vennoten raken enkel het bedrag kwijt dat zij in de CV hebben gestoken. Beherende vennoten zijn volledig aansprakelijk en vallen dus met hun privé vermogen in het faillissement.
- Besloten vennootschap, naamloze vennootschap, verenigingen, coöperaties en stichtingen: Deze rechtsvormen zijn rechtspersonen. De rechtspersoon en het complete vermogen van de rechtspersoon zijn dus aansprakelijk in het faillissement. Het privévermogen van de bestuurder blijft daarmee buiten schot. U bent dus privé niet aansprakelijk tijdens een faillissement.
Uitzonderingen
Ondanks dat u als eigenaar van de laatste groep in eerste instantie niet privé aansprakelijk bent zijn er uitzonderingen waarin dit wel het geval is. Zo bent u ten alle tijden privé aansprakelijk wanneer:
- Er sprake is van onbehoorlijk bestuur.
- Er geen juiste boekhouding is bijgehouden of er gesjoemeld is met de boekhouding.
- Jaarstukken niet worden aangeleverd.
- Er verplichtingen aangegaan worden waarvan men op voorhand al weet dat de rechtspersoon deze niet na kan komen.
De rechter bepaald in dit soort gevallen of er sprake is van één van de bovenstaande uitzonderingen. De rechter spreekt vervolgens ook een eventueel persoonlijk faillissement uit.
Daarnaast komt het steeds vaker voor dat banken de eigenaren van bijvoorbeeld een b.v. ook privé een overeenkomst laten tekenen voor bijvoorbeeld een lening. Op deze manier kunnen zij een eventuele schuld altijd op iemand verhalen.
Getrouwd zijn in gemeenschap van goederen
Tot slot doet het ter zake of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Indien dit het geval is bent u altijd beide aansprakelijk wanneer u of uw partner privé aansprakelijk gesteld wordt.
Zoals u kunt zien zijn de regels over het vallen van uw privévermogen onder een faillissement vrij duidelijk. Mocht uw privévermogen vallen onder uw faillissement en bent u op zoek naar een professionele partij u kan ondersteunen en helpen tijdens dit gehele proces dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen.